Hlavní menu
Pitný režim
Děti mají po celý pobyt ve školce k dispozici pitný režim (např. čaje ovocné a bylinkové nebo ovocné mošty a džusy ředěné vodou – vodu mají k dispozici vždy za všech okolností.
Mléko a mléčné výrobky
Zařazujeme je téměř do každodenní nabídky a nezapomínáme na často opomíjené kysané mléčné výrobky – děti mají vždy možnost volby mezi mléčným a nemléčným nápojem.
Ovocné svačinky
Děti mají každý den potřebný přísun vitamínů v podobě ovoce dle sezónní nabídky. Ovoce je součástí ranních mís.
Čerstvá zelenina
Zelenina je součástí svačin a obědů, kterou vydáváme nejčastěji formou salátů a příloh.
Luštěniny a obilniny
Najdete v našem každodenním jídelníčku v podobě polévek, kaší, pyré a pomazánek. Luštěniny rádi využíváme jako zavářku do polévek.
Polévky
Děti si oblíbily krémové zeleninové polévky a zeleninové vývary, které doplňujeme o pohanku, jáhly, kuskus, bulgur a zavářky z celozrnné mouky.
Maso a masné výrobky
Součástí našeho jídelníčku jsou všechny druhy mas (ryby, kuřecí, králičí, krůtí, vepřové, telecí a hovězí). Maso používáme zásadně čerstvé a upravujeme ho v konvektomatu.
Přílohy
V nabídce máme brambory, luštěniny, rýži, tarhoňu, těstoviny, bulgur, kuskus a knedlíky ze špaldové mouky.
Pečivo
Odebíráme několik druhů – chléb kváskový, pšeničný, žitný, vícezrnný a slunečnicový, rohlíky obyčejné, špaldové i semínkové. Dvakrát do měsíce dětem pečeme sladké překvapení jako je bublanina, perník, moučníky mrkvové, špenátové a z červené řepy, které se těší velké oblibě.
Cukr
K pečení domácích moučníků a dochucování studené kuchyně (např. jogurty, tvaroh apod.) používáme včelí med.
MÉNĚ ZNÁMÉ POTRAVINY
Pohanka
je rod rostlin z čeledi rdesnovitých. Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Tempeh
nebo také tempe je javánský potravinový produkt, který je tvořen sójou a vzniká fermentací. Uvařené sojové boby jsou naloženy do kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae a ta jimi proroste, spojí je a vytvoří tvrdou konzistenci bílé barvy. Díky fermentaci získává tempeh nejen vysoký podíl proteinů, vláknin a vitamínů, ale také intenzivnější aroma. Právě pro jeho výživnou hodnotu je produkt používán ve vegetariánské kuchyni, někdy je i brán jako náhražka masa.
Bulgur
je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.
Mangold
je zelenina pocházející původně ze Středomoří. Tato rostlina obsahuje dostatek vitaminu C, který může klesnout neopatrným zpracováváním. Dále obsahuje vitamín A, B, E a minerální látky, jako je například vápník – až 2 %, železo, fosfor, draslík a hořčík. Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti.[zdroj?] Jeho nevýhodou je, že může mít mírně projímavý účinek. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát,obsahuje velké množství kyseliny šťavelové.
Tarhoňa
je druh těstovinové rýže, používané ve slovenské a maďarské kuchyni. Tarhoňa jsou drobné nočky z nudlového těsta. Z hrubé mouky a vajec se vypracuje těsto dost tuhé na to, aby šlo nastrouhat na kousky asi půlcentimetrové. Ty se pak suší na slunci nebo v mírně rozpálené troubě a uchovávají se do zásoby.
© Mateřská škola Malé Výkleky, okres Pardubice 2019 | Prohlášení o přístupnosti